500gm keledek - direbus & dilecek
450gm daging
air untuk merebus secukupnya
4 sudu makan minyak
2 sudu makan tepung jagung dicampur dengan
3 sudu makan air
garam & gula secukup rasa
Bahan2 sampingan:
600gm mi kuning - dicelur
400gm taugeh - dibuang ekor & dicelur
5 biji telur - direbus & dibelah 2
3 keping tauhu - dihiris dadu & digoreng
3 tangkai daun ketumbar - dihiris
6 biji cili hijau - dihiris
10 ulas bawang merah/kecil - dihiris & digoreng untuk dijadikan bawang goreng
10 biji limau kasturi - dibelah 2 (optional pada yg susah utk mendapatnya)
Bahan2 rempah dikisar halus:
15 tangkai cili kering = direndam
4 biji buah keras
3cm lengkuas
2.5cm halia
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sudu makan taucu
2 sudu makan udang kering - direndam
1 sudu teh serbuk lada hitam
cara:
- rebus daging dan air
- bila daging empuk, ketepikan
- sejukkan dah dihiris halus
- masukkan daging ke dalam air rebusannya
- tambah air hingga menjadi 2 liter
- panaskan minyak dan tumis bahan2 rempah sampai berbau
- tuangkan air rebusan dan keledek
- kacau hingga menggelegak
- bubuh bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat
- tambah garam dan gula pasir
- apabila mendidih, tutupkan api
- sajikan mi dan bahan sampingan bersama2 kuahnya
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment