Pages

23 February 2008

Old fashioned chocolate cake



Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung
1 cawan superfine sugar
1 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
1/3 cawan serbuk koko
1 1/2 sticks (1 1/2 cawan) unsalted butter - suhu bilik
2 biji telur saiz besar
2 camt esen vanila
2/3 cawan sour cream

frosting:
6 oz (170gm) semisweet chocolate - broken into small pieces
3/4 stic (85gm) unsalted butter - suhu bilik
2 1/2 cawan gula aising
1 camb light corn syrup or golden syrup
1/2 cawan sour cream
1 camt esen vanila

cara:

1. panaskan oven pada suhu 180C. setelah itu griskan 2 tin kek size 8" dan taburkan sedikit tepung dan ratakan permukaannya supaya kek tidak melekat apabila dikeluarkan
2. masukkan tepung, gula, baking powder, soda bikarbonat, serbuk kok, mentega, telur, esen vanila dan sour cream ke dalam food processor dan blend kesemuanya sehingga sebati. jangan terlalu lama sebab kalau over mix kek akan menjadi kering tak berapa moist
3. setelah tuangkan adunan tadi ke dalam 2 tin kek dan hentakkan sedikit tin sebelum dibakar selama 25-35min atau sehingga masak
4. keluarkan kek dan letakkan di atas wire rack dan biarkan sejuk sekurang2nya dalam 10 min sebelum dikeluarkan dari tin
5. untuk membuat frosting: cairkan chocolate dan mentega dengan menggunakan kaedah double boiler atau masukkan ke dalam microwave. biarkan sejuk pada suhu bilik
6. ayakkan gula aising ke dalam mangkuk dan ketepikan. satukan corn/golden syrup, sour cream dan esen vanila ke dalam mangkuk lain dan gaulkan sekata. setelah itu masukkan gula aising tadi dan gaulkan sebati. pastikan frosting tidak cair dan bila diangkat ianya tidak mudah jatuh
7. letakkan satu keping kek di atas 4 parchment paper yang telah disusun di atas pinggan. kemudian sapukan 1/3 frosting ke atas kek tadi dengan menggunakan pallette knife atau spatula sehingga menutupi kesemua bahagian. setelah itu letakkan satu keping lagi kek ke atas kek yang pertama dan sapukan lagi frosting sehingga habis. apabila kesemua bahagian kek telah disapukan dengan frosting biarkan seketika sebelum ditarik keluar parchment paper tadi
8. bolehlah dipotong kek tadi dan hidangkan

source: by nigella lawson

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin