Pages

10 February 2008

Blueberry swirl cheesecake

Bahan-bahan (12 biji):
1 cawan (dalam 10 keping) biskut oreo - blend hingga halus
40gm mentega tanpa garam - cairkan
1/2 cawan frozen blueberry/raspberries - biarkan lembut
2 camb gula aising - ayak
375 gm cream cheese - pada suhu bilik
1 cawan (220gm) gula kastor
3 biji telur
1 camt esen vanila

cara:

1. panaskan oven pada suhu 170C
2. susunkan muffin pan dengan muffin paper cases dan ketepikan
3. satukan biskut oreo dengan mentega dan gaul rata. masukkan ke dalam muffin paper cases dan tekan supaya ianya sekata. bakar selama 5 min dan biarkan sejuk
4. lenyekkan blueberry/raspberries dengan garpu dan masukkan gula aising. kacau sebati
5. sementara itu pukul cream cheese sehingga kembang dan ringan. masukkan gula kastor dan pukul lagi
6. setelah itu masukkan pula telur satu persatu sambil di pukul sehingga sebati dan masukkan pula esen vanilla
7. tuangkan adunan tadi ke atas biskut yg telah dibakar tadi dan masukkan pula 1/2 camt blueberry puree atas adunan cheese. dengan menggunakan chopstick carefully swirl through adunan cheese tadi
8. bakar selama 10-15 min atau sehingga masak. biarkan ianya sejuk di dalam oven dengan merenggangkan pintu oven

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin