7 February 2008
Sup daging
Bahan-bahan:
500gm daging - dipotong kecil atau ikut suka
1 biji karot - dipotong bulat2
1 paket cendawan
2 biji ubi kentang - dipotong kecil
bunga kobis - dipotong kecil
1 sudu makan rempah sup adabi
1 kiub pati ayam
sedikit lada sulah
2 mangkuk air
bawang goreng
sedikit daun bawang dan daun sup - dihiris nipis
garam secukup rasa
Bahan2 tumbuk:
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 inci halia
cara:
1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk sehingga naik bau
2. masukkan daging, ubi kentang dan air, biarkan mendidih atau sehingga daging lembut
3. masukkan pula lada sulah, kiub ayam dan rempah sup. kacau sebati
4. setelah daging lembut, masukkan pula cendawan, karot dan bung kobis
5. biarkan lebih kurang 2 min, kemudian boleh dihidangkan. taburkan sedikit bawang goreng, daun bawang dan daun sup
0 comments:
Post a Comment