Pages

26 February 2008

Tiramisu



Bahan-bahan:
1 1/2 camt instant/strong black coffee
175ml air mendidih
150ml jus oren
3 biji telur - asingkan putih dan kuning
1/3 cawan gula kastor
250gm keju mascarpone
300ml thickened cream - lightly whipped
1 large packet of sponge fingers
serbuk koko untuk ditaburkan atas tiramisu
cara:

1. larutkan kopi dengan air dan satukan dengan jus oren. ketepikan
2. pukul telur kuning telur dan gula di dalam mixing bowl sehingga gebu
3. masukkan keju mascarpone dan cream, pukul lagi sehingga sebati. ketepikan
4. di dalam mangkuk lain pukul putih telur sehingga gebu dan kaup balikkan ke dalam adunan keju tadi dan kacau sebati
5. ambil satu persatu sponge fingers dan celupkan sekejap ke dalam campuran kopi tadi dan susunkan ke dalam ceramic dish
6. setelah siap taburkan 1/3 campuran keju di atasnya dan ulangi lagi proses no. 5 dan 6 sehingga habis
7. kemudian tutupkan ceramic dish tadi dengan cling film dan simpan di dalam fridge sekurang2nya 4 jam atau lebih sebelum boleh dipotong
8. taburkan sedikit serbuk koko di atas tiramisu sebelum dihidangkan

note: kalau nak pastikan potong tiramisu cantik pastikan pisau yg digunakan direndam dulu dengan air panas dan lapkan, setelah itu baru potong. ulangi proses ini untuk setiap potongan tiramisu

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin