Bahan-bahan:
Bahan A:
500gm ayam - dipotong kecil
1 batang karot - dipotong bulat atau pendek
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 batang serai - diketuk
8 biji cili padi - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
1 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery - potong kecil
3 helai daun limau purut - dikoyak2kan
air & garam secukupnya
Bahan B:
100gm bung kobis
2 biji tomato - dibelah 4
2 biji limau nipis - ambil jus
1 pokok daun ketumbar - cincang
cara:
1. masukkan semua bahan A dan renehkan sampai lembut
2. kemudian masukkan pula bunga kobis dan buah tomato. biarkan mendidih dan tutup api
3. setelah itu masukkan air limau nipis dan daun ketumbar
4. bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih
note: balance kuah tomyam jangan dibuang bolehlah dimakan dengan mihun
source: k.liza
0 comments:
Post a Comment