Pages

31 December 2007

Asam pedas ikan siakap masak peranakan

Bahan-bahan:
2 ekor ikan siakap - sederhana besar
10 keping kepah - dibiarkan kulitnya
1 cawan cili kisar
2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 tin kecil nenas - yg telah dipotong kecil2
1 camb asam jawa - dibancuh dengan 1 cawan air
1/2 cawan air
gula, garam dan serbuk perasa secukupnya
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1/2 cm halia
1 keping hirisan lengkuas
3 biji buah keras
belacan sebesar ibu jari
1/2 inci kunyit hidup

cara:
  • lumurkan ikan siakap yg telah dibersihkan terlebih dahulu dengan garam dan tepung jagung. goreng sehingga garing. ketepikan
  • panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi. masukkan cili kisar dan terus menumis sehingga terbit minyak
  • masukkan nenas bersama2 dengan sedikit air nenas (kalau guna nenas dlm tin) dan kacau sehingga sebati. tuangkan 1/2 cawan air dan masukkan jugak kepah. biarkan mendidih
  • setelah itu masukkan bunga kantan dan air asam jawa dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa
  • bolehlah dituangkan kuah ke atas ikan siakap tadi dan hidangkan dengan nasi panas

note: rasa kuah masam2 manis dengan campuran sedikit air nenas. boleh jugak digantikan nenas dengan bendi pada sapa2 yang tidak makan/suka nenas

source: mat gebu (diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin