2 ekor ikan siakap - sederhana besar
10 keping kepah - dibiarkan kulitnya
1 cawan cili kisar
2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 tin kecil nenas - yg telah dipotong kecil2
1 camb asam jawa - dibancuh dengan 1 cawan air
1/2 cawan air
gula, garam dan serbuk perasa secukupnya
1/2 cawan minyak untuk menumis
Bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang putih
6 biji bawang merah
1/2 cm halia
1 keping hirisan lengkuas
3 biji buah keras
belacan sebesar ibu jari
1/2 inci kunyit hidup
cara:
- lumurkan ikan siakap yg telah dibersihkan terlebih dahulu dengan garam dan tepung jagung. goreng sehingga garing. ketepikan
- panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi. masukkan cili kisar dan terus menumis sehingga terbit minyak
- masukkan nenas bersama2 dengan sedikit air nenas (kalau guna nenas dlm tin) dan kacau sehingga sebati. tuangkan 1/2 cawan air dan masukkan jugak kepah. biarkan mendidih
- setelah itu masukkan bunga kantan dan air asam jawa dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa
- bolehlah dituangkan kuah ke atas ikan siakap tadi dan hidangkan dengan nasi panas
note: rasa kuah masam2 manis dengan campuran sedikit air nenas. boleh jugak digantikan nenas dengan bendi pada sapa2 yang tidak makan/suka nenas
source: mat gebu (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment