6 keping sotong kering (bergantung pada size) - direndam dengan air abu (abuchang) sekurang2nya 4 jam atau semalaman
1 labu bawang besar - dihiris bulat2
1 mangkuk kecil air asam jawa - nie bergantung pada berapa keping sotong digunakan
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
3 biji bawang merah
20-30 tangkai cili kering - bergantung pada kepedasan masing2
cara:
- sotong kering yang telah direndam tadi bolehlah di rebus sekejap dengan api perlahan supaya sotong tidak kenyal dan keras. untuk pastikan sotong tidak keras boleh dikoyakkan dengan menggunakan garpu. setelah itu bolehlah dipotong kecil/sederhana besar
- sementara itu panaskan kuali dengan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
- masukkan sotong kering tadi dan kacau sehingga sebati dengan bahan2 kisar
- setelah itu masukkan air asam jawa dan garam gula secukup rasa
- masak sehingga sambal sedikit kering dan akhir sekali masukkan pula sedikit gula
- bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi panas atau nasi lemak
note: boleh juga cuba resepi ini: cili kering di kisar sehingga halus, tumiskan dan masukkan sotong kering dan sedikit air. setelah itu masukkan sedikit sos tiram, kicap manis, sos cili lingam dan perasakan dengan gula. tidak perlu letak garam
0 comments:
Post a Comment