Pages

15 December 2007

Talam keladi resepi II



adapted from mak daro

Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
300ml santan - dari 150gm kelapa parut
garam secukup rasa
65gm tepung beras
1 camt tepung gandum
100gm keladi - dipotong dadu & dikukus separuh masak dengan 1 helai simpulan daun pandan & dilenyek2kan sedikit
55gm gula pasir

Lapisan atas:
100ml santan - dari 100gm kelapa parut
garam secukup rasa
80gm gula pasir
2 camb tepung beras
20gm tepung jagung
1 biji telur - dipukul sedikit
sedikit pewarna unggu or violet

cara:
  • utk lapisan bawah: campurkan kesemua bahan2 dan kacau sehingga sebati
  • sementara itu panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letakkan loyang berukuran 8" bulat bergriskan sedikit minyak
  • tuangkan adunan lapisan atas tadp pada loyang dan kukus selama 10-15 min
  • untuk lapisan atas: di dalam mangkuk lain, campurkan santan, garam dan gula hingga sebati
  • masukkan tepung beras dan bahan2 yg lain. gaul lagi hingg sebati dan tidak berbentil2. tapiskan
  • tuangkan adunan lapisan atas ke tas lapisan bawah yg telah dikukus tadi
  • kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak
  • setelah sejuk bolehlah dipotong

note: untuk mendapatkan lapisan talam yg cantik penutup kukus hendaklah ditutup dengan kain untuk mengelakkan air kukusan jatuh pada adunan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin