adapted from mak daro
Bahan-bahan:Lapisan bawah:
300ml santan - dari 150gm kelapa parut
garam secukup rasa
65gm tepung beras
1 camt tepung gandum
100gm keladi - dipotong dadu & dikukus separuh masak dengan 1 helai simpulan daun pandan & dilenyek2kan sedikit
55gm gula pasir
Lapisan atas:
100ml santan - dari 100gm kelapa parut
garam secukup rasa
80gm gula pasir
2 camb tepung beras
20gm tepung jagung
1 biji telur - dipukul sedikit
sedikit pewarna unggu or violet
cara:
- utk lapisan bawah: campurkan kesemua bahan2 dan kacau sehingga sebati
- sementara itu panaskan kukusan pada api sederhana hingga air mendidih lalu letakkan loyang berukuran 8" bulat bergriskan sedikit minyak
- tuangkan adunan lapisan atas tadp pada loyang dan kukus selama 10-15 min
- untuk lapisan atas: di dalam mangkuk lain, campurkan santan, garam dan gula hingga sebati
- masukkan tepung beras dan bahan2 yg lain. gaul lagi hingg sebati dan tidak berbentil2. tapiskan
- tuangkan adunan lapisan atas ke tas lapisan bawah yg telah dikukus tadi
- kukus lagi selama 10-15 min atau hingga masak
- setelah sejuk bolehlah dipotong
note: untuk mendapatkan lapisan talam yg cantik penutup kukus hendaklah ditutup dengan kain untuk mengelakkan air kukusan jatuh pada adunan
0 comments:
Post a Comment