100gm tepung naik sendiri - ayak
4 biji telur
100gm gula kaster
3 camb air
2 camt ovalette
1 camt esen vanila
50gm mentega cair
Butter cream icing:
125gm mentega
110gm gula aising
1 camb susu cair
2 camt instant coffee
2 camt air
badam secukupnya - dicincang
cara:
- panaskan oven pada suhu 200C
- lapiskan dulang pembakar yg berbentuk rectangular dengan kertas minyakpukul tepung, telur, gula, air, ovalette dan esen vanila di dalam mangkuk sehingga tepung menjadi kembang
- masukkan mentega cair yg telah disejukkan ke dalam adunan tepung dan kaupbalikkan dengan menggunakan spatula sehingga sama rata
- tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar selama 7-10 min
- selepas bakar biarkan kek span sejuk
- dengan perlahan terbalikkan kek span di atas kertas minyak yang bersih. tanggalkan kertas pelapik yg asal dan terbalikkan sekali lagi dan letakkan atas kertas minyak yg lain
- dengan menggunakan pisau palet sapukan kek dengan butter cream dan taburkan dengan almond yg telah dicincang tadi
- gulungkan kek perlahan2 bersama2 dengan kertas minyak dan simpan di dalam fridge selama 2 jam atau di dalam freezer selama 1 jam sebelum di potong
- cara untuk menyediakan butter cream: pukul mentega, gula aising an susu cair sehingga kembang. larutkan instant coffee dengan air dan tuangkan ke dalam adunan. pukul lagi sehingga sebati
0 comments:
Post a Comment