
200gm udang besar
8 keping nenas - dipotong kiub
Bahan2 A:
130ml santan
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 rempah:
30gm lengkuas
20gm cili kering
10gm kunyit hidup
4 batang serai
1 sudu belacan
cara:
- tumis bahan2 rempah yg telah dikisar hingga berbau harum
- kemudian masukkan bahan2 A dan masak dengan api yg perlahan
- apabila sudah mendidih, masukkan udang dan nenas
- masak selama 2 min dan sedia utk dihidangkan
2 comments:
Uikkss....sedap nie..musim2 hujan, kalau ada lempeng pekak, makan dgn kuah lemak udang nie..ayooo...boleh biol 3 hari uuu!!!!....;-D
mat lempeng pun buleh pekak ke tak ponah den dongar tulun translate sikit mat camno rupe lempeng pekak tu tergaru2 gam pale den dok pikiaq
Post a Comment