![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyEgrGjn5CBP4QemK-kwLl268BGQE3a3XBJ6qAXgPIJMmaBVlq_IvJP9KLWF1rE3wCKhv3XMbE_WS2NkslQLkwgX4YE8kHj9u0kXH-pNS2cr8fLBgkotJeRku8X6BZP9oopECQd_Aa8IY/s400/soto+ayam+pic.jpg)
1 ekor ayam - dipotong 8
air secukupnya untuk merebus ayam dan buat sup
nasi impit - dipotong dadu atau ikut suka
taugeh - dicelur sedikit
daun bawang dan daun sup - diracik halus
bawang goreng
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 tumis:
4 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Bahan2 kisar:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
3 batang serai
3 sudu besar rempah kurma
1 sudu besar lada hitam
5 biji buah keras
Bahan2 utk kicap (kisar halus):
8-10 biji cili api - bergantung pada kepedasan masing2
1/2 cawan kicap manis/pekat
2 ulas bawang putih
5 biji jus limau kasturi
garam secukup rasa
lihat resepi pegedil daging disini
cara:
- panaskan minyak
- tumiskan bahan2 tumis dan bahan kisar sehingga wangi
- masukkan ayam, garam dan air secukupnya. Biarkan mereneh sehingga ayam masak
- setelah ayam masak, keluar dan sejukkan. siat2kan isi ayam dan ketepikan
- tulang2 bolehlah dimasukkan semula ke dalam kuah sup kepada yg suka
- cara menghidang: masukkan nasi impit dan ayam serta bahan2 lain dan sendukkan sup/kuah tadi
- untuk memberikan perisa tambahkan kicap pedas dan pegedil
0 comments:
Post a Comment