125gm mentega
250gm gula
2 biji telur bersaiz besar - dipukul sedikit
200gm tepung kek
1 camt baking soda
1 camt esen pisang
100gm krim masam (sour cream)
3/4 cawan walnut/hazelnut/almond - dicincang
250gm pisang yg telah dilecek
cara:
- panaskan oven pada suhu 180C dan griskan loan pan dengan mentega dan sedikit tepung
- pukul mentega sehingga gebu dan kembang
- masukkan telur dan krim masam bersama2 dengan pisang yg telah dilecek ke dalam adunan mentega
- setelah itu masukkan pula tepung, baking soda dan esen pisang
- masukkan walnut dan kacau sehingga adunan betul2 sebati
- tuangkan adunan ke dlm loaf pan dan bakar selama 40-45min atau sehingga masak
- biarkan kek sejuk di dlm loan pan sebelum dikeluarkan
note: kalau tak ada tepung cake boleh disubstitutekan dengan tepung gandum. setiap sukatan 1 cawan tepung kek letakkan 2 camb tepung jagung di paras bawah cawan dan penuhi cawan dengan tepung gandum
0 comments:
Post a Comment