Pages

23 December 2007

Raspberry & blueberry muffin

preparation time: 15 mins
cooking time: 25 mins

Bahan-bahan (10 biji jumbo size):
300gm (2 cawan) tepung naik sendiri
155gm (3/4 cawan) gula perang
150gm frozen blueberries
150gm frozen raspberries
250ml (1 cawan) buttermilk
60ml (1/4 cawan) minyak sayur
1 biji telur - whisked

cara:

1. panaskan oven pada suhu 190C dan aturkan 10 cawan muffin cup ke dalam muffin pan. ketepikan

2. satukan tepung dan gula di dalam mangkuk besar

3. masukkan blueberries dan raspberries dan kacau sebati supaya ianya bersalut dengan adunan tepung

4. campurkan buttermilk, minyak dan telur, kacau dengan spatula sehingga sebati tetapi jangan overmix nanti adunan jadi keras

5. letakkan adunan ke dalam acuan muffin dan bakar selama 25 min atau sehingga masak

6. alihkan muffin dari acuan pembakar dan biarkan sejuk pada suhu bilik. hidangkan

7. boleh disimpan di dalam bekas kedap udara dan tahan selama 1 hari

note: kalau tak ada raspberry bolehlah letakkan sukatan 300gm frozen blueberries

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin