Pages

25 December 2007

Lemonade scones

preparation time: 10 mins
cooking time: 20 mins

Bahan-bahan (16 biji):
450gm (3 cawan) tepung naik sendiri - ayak
80gm mentega
310ml (1 1/4 cawan) lemonade - guna diet lemonade pun boleh
1/2 cawan whipped cream
strawberry jam
thickened/whipped cream

cara:
  • panaskan oven pada suhu 220C. griskan baking tray dan ketepikan
  • campurkan tepung dan mentega ke dalam food processor dan biarkan adunan menjadi sebati
  • setelah itu keluarkan adunan dan masukkan ke dalam mixing bowl
  • tuangkan sedikit demi sedikit lemonade dan whipped cream ke dalam adunan. kacau rata
  • keluarkan adunan tadi dan letakkan ke atas papan canai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • gaulkan adunan tadi sehingga terbentuknya doh yang lembut
  • setelah itu bolehlah di canaikan setebal 3cm. potong doh dengan menggunakan 5cm diameter scone cutter atau cutter bulat
  • susunkan scones ke atas baking tray dan bakar selama 15-20 min atau sehingga keperangan
  • setelah masak keluarkan dari baking tray dan transferkan ke atas wire rack
  • biarkan sejuk sebelum di hidangkan bersama2 dengan strawberry jam dan cream

note: jangan canaikan doh terlalu lama nanti scones akan menjadi keras. kalau boleh jangan tuangkan ke semua lemonade dan whipped cream sekali. agak2kan supaya doh tidak terlalu lembik. kalau tak ada food processor boleh jugak gunakan electric mixer dengan menggunakan doh blead

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin