![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgybMTjvrhbSQHJpsnFASYPI_1JsvIaF8aa_DUXf1AC-a9j1_QCiuCP4YtVoBUcrYONwF_fA9HTGG55nTQzcFSdIIhAU1uK5hf1AMUqnNPkCQQfr8D1HVFHQEc15-XE5a6FcP0S_AA30v0/s400/rendang+negeri+sembilan+pic.jpg)
1kg daging - dipotong dadu
2cm halia - ditumbuk
2cm lengkuas - ditumbuk
3 keping asam keping
1/2 biji kelapa - perah untuk santan
2-3 camb kerisik
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
cili kering - bergantung pada kepedasan masing2
3 batang serai
cara:
- panaskan minyak didalam kuali kemudian masukkan kesemua bahan2 kisar dan bahan2 tumbuk bersama daging. kacau sebati
- biarkan sehingga air daging itu kering
- kemudian masukkan santan dan serbuk kunyit. apabila santan agak kering baru masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
- dan akhir sekali apabila daging dah hampir2 empuk masukkan kerisik
- kacau rata, angkat dan sedia dihidangkan
0 comments:
Post a Comment