500gm daging - dipotong dadu
2 biji bawang merah - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1-2 sudu besar tomato puri
250ml santan atau 25gm serbuk santan campur dengan 250ml air
1 sudu besar minyak sapi
50ml minyak
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
1 biji buah tomato
6 biji bawang merah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1cm halia
1cm kunyit hidup
1 sudu teh serbuk lada hitam
cara:
- perap daging bersama bahan2 kisar selama 1 jam
- panaskan minyak dan minyak sapi
- tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau dan garing
- kemudian masukkan tomato puri, garam dan gula secukup rasa
- biarkan mendidih seketika dan kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi
- gaul rata
- masukkan santan dan biarkan mendidih
- masak sehingga kuah menjadi pekat dan sehingga daging empuk
- angkat dan sedia untuk dihidangkan
source: majalah rasa
2 comments:
cm ambik resepi ni ya..nampak menarik
buleh nanti jgn lupe anta report
Post a Comment