200gm hati ayam
200gm hempedal ayam
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - dihiris halus
3 ulas bawang merah - dihiris halus
1 tangkai cili merah dan 1 tangkai cili hijau- dihiris
rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
3 sudu besar atau secukupnya kicap manis
3 sudu besar atau secukupnya kicap masin
cara:
- gorengkan hati dan hempedal ayam separuh masak
- angkat dan ketepikan
- jika suka boleh digaulkan dengan garam dan sedikit serbuk kunyit. gorengkan separuh masak dan angkat
- panaskan minyak
- tumiskan 4 sekawan sehingga naik bau
- masukkan semua bahan2 hiris serta hati dan hempedal yang telah digoreng tadi
- kacaukan rata
- akhir sekali masukkan kedua2 kicap dan rasalah mengikut cita rasa masing2
- jika suka bolehlah diletakkan sedikit garam dan gula
- tuangkan sedikit air asam jawa jika suka atau boleh juga diperahkan dengan sedikit air limau sahaja
source: majalah saji - diubah sedikit
1 comments:
m3r67b0a74 o7o62k8d69 l1l37w4p10 q9t24y9k97 k3r54b8p69 f5u32y1e61
Post a Comment