Pages

11 August 2009

Kerepek ubi kentang

Bahan-bahan:
2kg ubi kentang
minyak untuk menggoreng

Bahan2 sos:
2-3 camb pes cili - kalau nak pedas boleh tambah
2 cawan (450gm) gula pasir
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 camb asam jawa - dibancuh dengan 1 cawan air
garam secukup rasa

cara:
  • kupas ubi kentang dan hiris nipis terus ke dalam minyak panas. pastikan minyak yang banyak
  • goreng sehingga keperangan
  • angkat dan toskan minyaknya
  • sementara itu panaskan sedikit minyak
  • tumiskan bawang putih sehingga naik bau
  • masukkan pes cili, gula dan air asam jawa
  • jerang semua bahan sos sehingga mendidih dan pekat serta hampir kering
  • kemudian barulah dimasukkan ubi kentang goreng tadi dan kacau tanpa henti sehingga bersalut elok
  • angkat dan biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara

note: sukatan gula agak banyak supaya kerepek kekal rangup walaup disimpan lama. boleh jugak dikurangkan sedikit gula jika tidak mahu manis atau tambah cili pes

source: puan norzailina nordin

1 comments:

Anonymous said...

Nampak sedap!

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin