1 kg beras pulut
air secukupnya untuk merebus
40-50gm abuchang - ditumbuk kasar2
daun pisang secukupnya
tali secukupnya
1 biji kelapa parut putih - kalau tinggal di negara yang susah dapat kelapa parut fresh bolehlah digunakan dessicated coconut, letakkan sedikit air dan letakkan dalam microwave sekejap
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - optional
Bahan2 air gula:
500gm gula melaka
4 sudu besar gula pasir
500ml air
3 helai daun pandan
cara:
- cuci beras pulut dengan bersih
- kemudian direndam dengan abuchang selama 2 jam
- toskan
- layurkan daun pisang dan potong ikut berapa besar kuih lopes yang dikehendaki
- ambil sekeping daun pisang and lipatkan seperti melipat samosa
- bubuhkan 2 sudu makan beras pulut ke dalamnya dan padatkan isinya
- bungkus dengan rapi dan lakukan sehingga habis
- setelah itu ambil dalam 3-5 biji dan ikat ketat dengan tali
- lakukan sehingga habis
- rebus selama 2 jam atau sehingga masak
- sementara itu kukuskan kelapa parut dengan sehelai daun pandan
- sejukkan dan gaulkan dengan garam
- masak semua bahan air gula sehingga larut
- angkat dan tapiskan. biarkan sejuk
- cara menghidang: gaulkan kuih lopes dengan kelapa parut dan tuangkan air gula
- hidangkan sebagai minuman pagi atau petang
source: bro rozzan
3 comments:
Hi,
Is it possible if you could please translate this post in English? Your Kuih Loupes looks so good and I hope to try it, but I dont understand malay! Thanks
salam boreen, sedapnya kueh lopez, lama x makan, nak buat pun cam malas je..makan suka!
hi melissa - if you could send me your email address then i will translate it for you
to am-flora - yelah kalau dah tinggal jauh dr msia nie semuanya kene buat lagipun mmg peberet habis kuih nie tak susah mane pun nak buat
Post a Comment