Pages

25 August 2009

Nasi ayam belanga

Bahan-bahan:
2 pot/cawan beras
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar kicap manis
1 batang serai - dititik
2 helas daun pandan - disimpul
air secukupnya untuk merebus ayam dan untuk dijadikan stok masak nasi
2 sudu besar minyak sapi / marjerin

Bahan2 tumbuk:
1cm halia
3 ulas bawang putih

Bahan2 rempah:
3 kuntuk bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
1/2 - 1 sudu kecil jintan manis
1/2 - 1 sudu kecil jintan putih

cara:

  • rebuskan ayam dengan garam dan serai sehingga empuk
  • angkat dan toskan
  • simpan stok ayam untuk memasak nasi
  • perapkan ayam dengan bahan2 tumbuk, minyak bijan dan kicap manis sekejap
  • panaskan minyak sapi
  • tumiskan bahan2 rempah sehingga naik bau
  • masukkan beras dan kacau rata
  • kemudian masukkan stok ayam dan kacau rata
  • bolehlah ubahkan beras ke dalam rice cooker dan tutupkan
  • apabila nasi sudah hampir masak bolehlah diletakkan ayam dan daun pandan
  • biarkan sebentar dan kacau2kan supaya masak sekata
  • lebihan stok ayam tadi bolehlah dibuatkan sup
  • hidangkan dengan sup, kicap cair, kuah cili atau makan begitu saja

note: sedap

source: buku resepi traditional keluarga

2 comments:

cikmanggis said...

boleh cuba ni...

noreen said...

sodap n sonang nak buat pun tapi jgn lupe sos cili ngan sup

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin