2 pot/cawan beras
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar kicap manis
1 batang serai - dititik
2 helas daun pandan - disimpul
air secukupnya untuk merebus ayam dan untuk dijadikan stok masak nasi
2 sudu besar minyak sapi / marjerin
Bahan2 tumbuk:
1cm halia
3 ulas bawang putih
Bahan2 rempah:
3 kuntuk bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
1/2 - 1 sudu kecil jintan manis
1/2 - 1 sudu kecil jintan putih
cara:
- rebuskan ayam dengan garam dan serai sehingga empuk
- angkat dan toskan
- simpan stok ayam untuk memasak nasi
- perapkan ayam dengan bahan2 tumbuk, minyak bijan dan kicap manis sekejap
- panaskan minyak sapi
- tumiskan bahan2 rempah sehingga naik bau
- masukkan beras dan kacau rata
- kemudian masukkan stok ayam dan kacau rata
- bolehlah ubahkan beras ke dalam rice cooker dan tutupkan
- apabila nasi sudah hampir masak bolehlah diletakkan ayam dan daun pandan
- biarkan sebentar dan kacau2kan supaya masak sekata
- lebihan stok ayam tadi bolehlah dibuatkan sup
- hidangkan dengan sup, kicap cair, kuah cili atau makan begitu saja
note: sedap
source: buku resepi traditional keluarga
2 comments:
boleh cuba ni...
sodap n sonang nak buat pun tapi jgn lupe sos cili ngan sup
Post a Comment