450gm bihun - direndam dengan air panas supaya lembut
2 camt pewarna kuning - ditaburkan ke atas bihun dan gaulkan supaya warna sekata
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu makan minyak sapi/makan
4 biji buah tomato - belah 2 dan dihiris nipis
1 batang cili hijau - dibelah 2 atau hiris
1 batang cili merah - dibelah 2 atau hiris
1 ikat daun pudina - dihiris
1 ikat daun ketumbar - dihiris
1 sudu besar rempah beriani
250ml (1 cawan) air
1 cawan bawang goreng
1 tin kecil kacang peas
secekak sawi - dipotong
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering - kalau nak pedas tambahkan
cara:
- ayam dilumurkan dengan garam dan serbuk lada hitam
- perapkan selama 15 min
- kemudian gorengkan sehingga garing dan ketepikan
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
- masukkan garam, kedua2 cili, rempah beriani, bawang goreng dan kedua2 daun
- kacaukan selama 2-3 min sehingga sebati
- tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih
- masukkan ayam dan gaul rata
- biarkan ayam sebentar dan angkat
- ketepikan ayam dan biarkan rempah
- tambah garam jika perlu
- masukkan sawi, bihun dan gaulkan rata
- akhir sekali masukkan kacang peas, buah tomato dan ayam tadi
- gaulkan semua sehingga sebati
- angkat dan hidangkan
source: k.rossya (ubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment