12 keping ayam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh garam
3 tangkai daun kari
60ml air asam jawa
60ml air
3 biji ubi kentang - dipotong baji dan goreng
2 biji buah tomato - dibelah 4
garam dan gula secukup rasa
minyak
bahan2 kisar:
2 sudu besar cili kisar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1cm halia
1 1/2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
cara:
- gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
- gorengkan tetapi jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan
- tinggalkan 3 sudu besar minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar bersama dengan daun kari sehingga naik bau dan garing
- setelah itu masukkan ayam goreng tadi, air, air asam jawa dan masak sehingga kuah pekat dan ayam empuk
- kemudian masukkan ubi kentang goreng dan buah tomato
- gaulkan rata
- akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
- kacau dan biarkan sebentar selama 20 min
- angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi
source: chef wan
0 comments:
Post a Comment