350gm tepung roti
25gm lelemak sayuran (vegetable fat/shortening)
100gm air suam
100gm susu cair
50gm gula kastor
1/2 camt garam
2 camt yis
1 biji telur
sedikit olive oil - untuk sapuan
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam bergantung pada jenis BM masing2
- keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
- bahagikan doh kepada 9 bahagian dengan setiap satu seberat 60gm (kalau nak lebih boleh timbang seberat 50gm atau 55gm setiap satu)
- bentukkan setiap bahagian menjadi bulat dan susunkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu
- biarkan doh naik sekali lagi lebih kurang 45 min ke 1 jam
- kalau berada pada negara 4 musim bolehlah diletakkan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu 'ON' kan
- apitkan kiri/kanan atau atas/bawah loyang tadi dengan 2 cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikan doh
- selepas itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 20-30 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil supaya permukaan roti sentiasa kekal lembut
source: majalah saji/mamafami
0 comments:
Post a Comment