1kg mee kuning
300gm udang
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar petis
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
keledek/ubi kentant - direbus dan dilenyek halus untuk memekatkan kuah (optional)
taugeh secukupnya
sawi secukupnya
daun bawang dan bawang goreng secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 inci halia
cara:
- rebus udang sehingga masak
- tapiskan udang dan asingkan
- air rebusan jangan dibuang kerana akan digunakan untuk membuat kuah
- panaskan minyak
- tumiskan cili kisar sehingga garing
- masukkan bahan2 kisar dan tumis lagi sehingga garing
- kemudian masukkan air rebusan udang tadi dan renihkan sehingga mendidih
- masukkan pula sos tomato, sos cili dan petis
- kacaukan rata dan renihkan lagi kuah
- letakkan keledek/ubi kentang yang telah dilenyek tadi untuk memekatkan kuah
- akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
- renihkan kuah dengan api yang kecil kerana semakin lama direnih semakin sedap kuahnya
- cara menghidang: celurkan mee, sawi dan taugeh dan kemudian letakkan ke dalam mangkuk
- letakkan udang ke atasnya dan tuangkan kuah
- taburkan daun bawang dan bawang goreng
- hidangkan panas2
note: senang dan sedap
source: che iza, myr
0 comments:
Post a Comment