250gm ayam - potong kecil
1 biji cili merah - belah 2 tapi jangan putus
1 biji cili hijau - belah 2 tapi jangan putus
2 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air supaya jadi paste
5 sudu besar minyak
2 sudu besar jus limau nipis
2 ulas bawang putih - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
2 tangkai daun kari
100ml santan pekat
garam dan gula secukup rasa
bahan2 perapan:
1 sudu besar serbuk halia
3 sudu besar tomato puree
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji buah tomato - cincang
1 sudu besar cili kisar
bahan2 menumis:
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
cara:
- perapkan ayam dengan bahan2 perapan selama 15-20 min
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 penumis sehingga naik bau
- kemudian masukkan bawang2 yang telah dihiris, daun kari dan biarkan sehingga garing
- masukkan pula rempah kari dan kacau rata
- masak sehingga rempah garing dan terbit minyak
- setelah itu masukkan ayam yang telah diperapkan tadi, kedua2 cili dan dengan sedikit air
- biarkan sehingga kuah mendidih barulah dimasukkan santan
- kacau rata dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- sebelum dihidangkan bolehlah diperahkan dengan jus limau nipis
- hidangkan dengan nasi panas
0 comments:
Post a Comment