1/2kg ayam atau chicken breast - dipotong kecil
2 sudu besar santan pekat - optional
1 sudu besar madu
garam, gula dan pak aji (jika suka) secukupnya
daun pandan secukupnya
lidi secukupnya
Bahan2 tumbuk/kisar:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis
5 biji cili padi - kepedasan bergantung pada selera masing2
cara:
- gaulkan bahan2 tumbuk/kisar dengan ayam, madu, santan, garam, gula dan bahan perasa secukupnya
- perapkan sekejap
- kemudian ambil satu helai daun pandan dan buatkan poket (cara macam buat ketupat palas)
- letakkan seketul ayam yang diperap tadi dan balutkan ayam
- cucukkan dengan lidi supaya apabila digoreng tidak akan terbuka
- lakukan sehingga habis
- kemudian gorengkan sehingga garing dan ayam masak (pastikan kuali ditutup jika boleh kerana minyak akan meletup2)
- angkat dan toskan di atas kitchen towel supaya menyerap minyak
- hidangkan panas2 dengan sos cili
source: che iza, myr
0 comments:
Post a Comment