Pages

3 September 2009

Ayam pandan

Bahan-bahan:
1/2kg ayam atau chicken breast - dipotong kecil
2 sudu besar santan pekat - optional
1 sudu besar madu
garam, gula dan pak aji (jika suka) secukupnya
daun pandan secukupnya
lidi secukupnya

Bahan2 tumbuk/kisar:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis
5 biji cili padi - kepedasan bergantung pada selera masing2

cara:
  • gaulkan bahan2 tumbuk/kisar dengan ayam, madu, santan, garam, gula dan bahan perasa secukupnya
  • perapkan sekejap
  • kemudian ambil satu helai daun pandan dan buatkan poket (cara macam buat ketupat palas)
  • letakkan seketul ayam yang diperap tadi dan balutkan ayam
  • cucukkan dengan lidi supaya apabila digoreng tidak akan terbuka
  • lakukan sehingga habis
  • kemudian gorengkan sehingga garing dan ayam masak (pastikan kuali ditutup jika boleh kerana minyak akan meletup2)
  • angkat dan toskan di atas kitchen towel supaya menyerap minyak
  • hidangkan panas2 dengan sos cili

source: che iza, myr

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin