Bahan-bahan:
Bahan2 A:
14 biji kuning telur
6 biji putih telur
200gm tepung Hong Kong atau tepung gandum
250gm gula kastor
1 sudu makan ovalette
Bahan2 B:
300gm mentega
4 sudu besar susu pekat manis
75gm susu tepung
200gm jem nenas
pewarna makanan hijau, kuning dan merah
cara:
- pukul bahan2 A sehingga kembang dan gebu lebih kurang 8-10 min
- ketepikan
- kemudian pukul pula bahan2 B sehingga sebati lebih kurang 5 min
- campurkan bahan2 B ke dalam bahan2 A dan kacaukan sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada 4 bahagian/mangkuk
- warnakan setiap satu adunan dengan warna hijau, kuning, merah dan biarkan satu pada warna asal
- kacaukan setiap adunan dengan setiap pewarna sehingga sebati
- griskan loyang berukuran 8 x 8 inci
- panaskan oven dengan suhu 180-190C dengan atas api & bawah
- lapiskan dengan warna hijau sebagai lapisan pertama diikuti dengan kuning, merah dan asal dengan setiap lapisan dibubuh 4 sudu makan adunan
- bakar selama 6-7 min atau sehingga masak dan keperangan
- setelah masak keluarkan dari oven dan tekankan dengan penekan kek atau belakang sudu supaya mengeluarkan lebihan angin
- kemudian tukarkan suhu oven kepada 200C pada grill mode (api atas sahaja)
- bubuh lagi 4 sudu makan lapisan seterusnya dan bakar selama 5-6 min atau sehingga masak
- lakukan sehingga habis semua adunan digunakan
- pastikan kesemuanya berjumlah 16 lapisan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari loyang
- potong dan hidangkan
source: bro rozzan
0 comments:
Post a Comment