Pages

5 September 2009

Biskut mama carries

Bahan-bahan:
Bahan2 A:
1 biji kuning telur
170gm mentega
55gm gula aising
55gm tepung jagung
225gm tepung gandum
1 sudu makan tepung susu
1/2 sudu teh esen vanila

Bahan2 B:
55ml putih telur
140gm gula aising
1 sudu teh tepung jagung

cokelat emulco secukupnya

cara:
  • pukul mentega, gula dan esen vanila sehingga kembang
  • masukkan kuning telur dan pukul rata
  • setelah itu masukkan pula tepung jagung, tepung gandum dan tepung susu
  • uli sehingga sebati dan menjadi doh
  • canaikan doh setebal 1cm dan terapkan dengan acuan yang disuka
  • kalau tak mau doh melekat ketika dicanaikan potong dua plastik freezer dan letakkan doh dan canaikan
  • susunkan ke atas baking tray yang telah dilapikkan dengan non-stick paper atau digriskan
  • sementara itu pukul putih telur dengan gula aising sehingga menjadi pekat
  • masukkan tepung jagung dan kacau rata
  • sapukan gula aising ke atas biskut tadi dan celupkan lidi koktel ke dalam cokelat emulco
  • bentukkan corak yang disukai
  • lakukan sehingga habis
  • kemudian bakar pada suhu 175C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
  • biarkan sejuk barulah disimpan di dalam bekas kedap udara

source: k.rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin