Bahan2 A:
1 biji kuning telur
170gm mentega
55gm gula aising
55gm tepung jagung
225gm tepung gandum
1 sudu makan tepung susu
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan2 B:
55ml putih telur
140gm gula aising
1 sudu teh tepung jagung
cokelat emulco secukupnya
cara:
- pukul mentega, gula dan esen vanila sehingga kembang
- masukkan kuning telur dan pukul rata
- setelah itu masukkan pula tepung jagung, tepung gandum dan tepung susu
- uli sehingga sebati dan menjadi doh
- canaikan doh setebal 1cm dan terapkan dengan acuan yang disuka
- kalau tak mau doh melekat ketika dicanaikan potong dua plastik freezer dan letakkan doh dan canaikan
- susunkan ke atas baking tray yang telah dilapikkan dengan non-stick paper atau digriskan
- sementara itu pukul putih telur dengan gula aising sehingga menjadi pekat
- masukkan tepung jagung dan kacau rata
- sapukan gula aising ke atas biskut tadi dan celupkan lidi koktel ke dalam cokelat emulco
- bentukkan corak yang disukai
- lakukan sehingga habis
- kemudian bakar pada suhu 175C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
- biarkan sejuk barulah disimpan di dalam bekas kedap udara
source: k.rossya
0 comments:
Post a Comment