Pages

26 September 2009

Ayam panggang percik

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong 8
2 cawan santan
1 batang serai - dititik
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa


bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
4 biji cili merah - boleh juga letakkan separuh cili merah dan separuh cili kering


cara:
  • masukkan santan dan bahan2 kisar ke dalam kuali
  • kemudian masukkan pula ayam, serai dan semua serbuk rempah
  • kacaukan rata
  • biarkan ayam masak dan empuk tetapi jangan sampai ayam pecah
  • perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
  • keluarkan ayam dan masak kuah sehingga pekat
  • panggang ayam di atas bara api atau dalam oven
  • sapukan ayam dengan kuah yang telah dimasak tadi
  • hidangkan dengan nasi

source: chef wan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin