225gm mentega
75gm gula kastor
250gm tepung gandum
2 camb tepung beras
1/4 camt garam
Bahan2 hiasan:
180gm cokelat masakan
1 camb lemak sayuran
90gm cokelat putih - hiris halus
cara:
- lengserkan loyang saiz 7"x 11" dengan marjerin cair dan ketepikan
- ayakkan kedua2 tepung dan ketepikan
- pukul mentega dan gula sehingga kembang
- masukkan tepung dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut
- ratakan ke dalam loyang
- kemudian cucukkan atasnya dengan garfu
- bakar pada suhu 160C selama 40 min atau sehingga masak
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di dalam tin
- sementara itu masak cokelat masakan dan lemak sayuran secara double boiler sehingga cair
- cairkan jugak cokelat putih secara double boiler
- selepas itu tuangkan cokelat masakan tadi ke atas shortbread
- kemudian titiskan cokelat putih ke atasnya dan lorekkan dengan lidi koktel supaya menjadi corak marble
- bila cokelat dah keras bolehlah dipotong empat segi dan simpan di dalam bekas kedap udara
- alaskan dengan kertas minyak supaya corak kekal elok
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment