Pages

5 September 2009

Kuih rengas/kasturi

Bahan-bahan:
300gm kacang hijau - rendam 4 jam
150gm gula pasir
150gm kelapa parut putih
50gm tepung gandum
garam secukup rasa

Bahan2 batter:
120gm tepung beras
60gm tepung gandum
1 biji telur
secubit kapur + 1 camt air - larutkan
garam secukup rasa
120ml air

cara:

  • kacang hijau yang telah direndam tadi direbus sehingga empuk
  • bila semua airnya hampir kering masukkan bahan2 yang lain
  • kacau sehingga sebati
  • kemudian ambil sedikit dan bentukkan menjadi bulat dan tekankan menjadi leper
  • untuk bahan2 batter satukan semua bahan dan agak2 kecairan yang dikehendaki
  • ambil satu kuih dan celupkan ke dalam batter tadi dan goreng sehingga keemasan
  • angkat dan hidangkan

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin