225gm mentega
60gm gula aising
1 camt esen vanila
1 biji telur - pukul sedikit
300gm tepung gandum
1/2 camt baking powder
100gm cooking chocolate - cairkan secara double boiler
kacang - apa2 jenis yang disukai dan cincang (dalam gambar saya guna pistachio)
cara:
- ayak tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan
- pukul mentega dan gula aising sehingga gebu dan kembang
- masukkan esen vanila dan telur sambil dipukul lagi
- selepas itu masukkan campuran tepung dan kacau sehingga sebati menjadi doh yang lembut
- masukkan adunan ke dalam piping bag dengan muncung berbentuk nozzle
- pipekan ke atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu menjadi bentuk fingers seperti dalam gambar
- lakukan sehingga habis
- bakar pada suhu 180C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
- kemudian celupkan ke dalam cokelat yang telah dicairkan terlebih dahulu dan taburkan dengan kacang
- biarkan cokelat keras barulah disimpan di dalam bekas kedap udara
source: k.rossya
0 comments:
Post a Comment