Pages

17 September 2009

Viennese fingers

Bahan-bahan:
225gm mentega
60gm gula aising
1 camt esen vanila
1 biji telur - pukul sedikit
300gm tepung gandum
1/2 camt baking powder

100gm cooking chocolate - cairkan secara double boiler
kacang - apa2 jenis yang disukai dan cincang (dalam gambar saya guna pistachio)

cara:
  • ayak tepung gandum dengan baking powder dan ketepikan
  • pukul mentega dan gula aising sehingga gebu dan kembang
  • masukkan esen vanila dan telur sambil dipukul lagi
  • selepas itu masukkan campuran tepung dan kacau sehingga sebati menjadi doh yang lembut
  • masukkan adunan ke dalam piping bag dengan muncung berbentuk nozzle
  • pipekan ke atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu menjadi bentuk fingers seperti dalam gambar
  • lakukan sehingga habis
  • bakar pada suhu 180C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
  • keluarkan dari oven dan biarkan sejuk
  • kemudian celupkan ke dalam cokelat yang telah dicairkan terlebih dahulu dan taburkan dengan kacang
  • biarkan cokelat keras barulah disimpan di dalam bekas kedap udara

source: k.rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin