Pages

3 September 2009

Ikan kembung masak kuali

Bahan-bahan:
1/2kg ikan kembung atau ikan apa2 yang disuka
4 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil halba
1/3 cawan santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
perasa (pak aji) - optional
sedikit air - jika perlu

Bahan2 kisar:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
2 batang serai

cara:
  • ikan yang telah dibersih dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit
  • kemudian goreng sehingga garing dan ketepikan
  • biarkan sedikit minyak di dalam kuali yang sama
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
  • masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga garing
  • kemudian masukkan pula air asam jawa dan halba
  • kacau rata
  • jika tumisan agak2 kering bolehlah ditambahkan sedikit air
  • selepas itu masukkan santan dan ikan
  • gaulkan rata
  • akhir sekali masukkan garam, gula dan bahan perasa secukupnya
  • biarkan renih sekejap dan tutupkan api
  • hidangkan dengan nasi putih dan lauk2 yang lain

note: lauk ini lebih elok dimakan keesokkan harinya kerana rempahnya akan lebih sebati

source: che iza, myr

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin