1/2kg ikan kembung atau ikan apa2 yang disuka
4 sudu besar cili kisar
1 sudu kecil halba
1/3 cawan santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
perasa (pak aji) - optional
sedikit air - jika perlu
Bahan2 kisar:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
cara:
- ikan yang telah dibersih dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit
- kemudian goreng sehingga garing dan ketepikan
- biarkan sedikit minyak di dalam kuali yang sama
- tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
- masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga garing
- kemudian masukkan pula air asam jawa dan halba
- kacau rata
- jika tumisan agak2 kering bolehlah ditambahkan sedikit air
- selepas itu masukkan santan dan ikan
- gaulkan rata
- akhir sekali masukkan garam, gula dan bahan perasa secukupnya
- biarkan renih sekejap dan tutupkan api
- hidangkan dengan nasi putih dan lauk2 yang lain
note: lauk ini lebih elok dimakan keesokkan harinya kerana rempahnya akan lebih sebati
source: che iza, myr
2 comments:
read here take a look at the site here why not find out more gucci replica bags this link pop over to this website
websites Louis Vuitton replica Bags visit the website replica designer bags official website Chrome-Hearts Dolabuy
Post a Comment