Pages

11 September 2009

Biskut gajus

Bahan-bahan:
150gm mentega
150gm gula kastor
1/2 camt esen vanila
3 biji kuning telur
350gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 camt baking powder

100gm gajus - untuk hiasa
1 biji kuning telur - untuk sapuan

cara:
  • ayakkan tepung gandum bersama2 dengan baking powder
  • ketepikan
  • pukul mentega, gula dan esen vanila sehingga kembang dan gebu
  • masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi
  • kemudian masukkan kesemua tepung dan gaul sehingga sebati dan sehingga menjadi doh yang lembut
  • lapikkan papan pencanai dengan freezer bag dan letakkan sedikit adunan ke atasnya
  • kemudian lapikkan sehelai lagi freezer bag dan canaikan setebal 1cm
  • terapkan dengan acuan yang disukai dan susun ke atas baking tray
  • sapukan kuning telur di atasnya dan lekatkan dengan gajus sebagai hiasan
  • bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan

source: majalah saji

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin