150gm mentega
150gm gula kastor
1/2 camt esen vanila
3 biji kuning telur
350gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 camt baking powder
100gm gajus - untuk hiasa
1 biji kuning telur - untuk sapuan
cara:
- ayakkan tepung gandum bersama2 dengan baking powder
- ketepikan
- pukul mentega, gula dan esen vanila sehingga kembang dan gebu
- masukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi
- kemudian masukkan kesemua tepung dan gaul sehingga sebati dan sehingga menjadi doh yang lembut
- lapikkan papan pencanai dengan freezer bag dan letakkan sedikit adunan ke atasnya
- kemudian lapikkan sehelai lagi freezer bag dan canaikan setebal 1cm
- terapkan dengan acuan yang disukai dan susun ke atas baking tray
- sapukan kuning telur di atasnya dan lekatkan dengan gajus sebagai hiasan
- bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
source: majalah saji
0 comments:
Post a Comment