6 keping frozen parathas
Bahan2 untuk inti:
2 sudu kecil ketumbar biji - ditumbuk halus atau guna serbuk ketumbar
1 sudu kecil cili kering yang telah dipotong kecil
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
3 biji buah tomato - dipotong dadu kecil
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 inci halia - ditumbuk halus
2 sudu besar daun ketumbar - dihiris halus
3 keping chicken breast - dipotong dadu
1 sudu kecil garam masala
minyak untuk menumis
3-4 biji telur - dipukul sedikit
garam dan gula secukup rasa
cara:
- panaskan sedikit minyak dan gorengkan roti paratha sehingga kekuningan
- angkat dan ketepikan
- panaskan lagi minyak
- tumiskan bawang putih, cili kering dan ketumbar sehingga naik bau dan garing
- kemudian masukkan buah tomato dan kacau rata
- perlahankan api dan biarkan sehingga buah tomato menjadi lembut
- masukkan kunyit serbuk, halia dan separuh dari daun ketumbar
- gaul sehingga sebati
- masukkan pula ayam dan gaulkan rata sehingga ayam masak
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- bila ayam sudah masak masukkan lebihan daun ketumbar dan garam masala
- gaulkan rata dan tutupkan api
- ketepikan
- panaskan sedikit minyak di dalam kuali yang lain
- letakkan dua sudu besar telur yang telah dipukul tadi
- biarkan sekejap dan kemudian letakkan roti paratha ke atas telur tadi
- apabila telur sudah masak bolehlah di angkat roti paratha tadi
- cara menghidang: letakkan roti paratha telur tadi di bahagian atas
- sudukan inti dan gulungkan seperti swiss roll
- sedia untuk dihidangkan
source: muna
0 comments:
Post a Comment