Pages

9 September 2009

Coconut crunchy cookies

Bahan-bahan:
300gm tepung gandum
50gm tepung kentang (potato flour)
60gm tepung sagu atau tepung ubi pada yang susah untuk dapatkan tepung sagu
50gm tepung jagung
80gm serbuk hazelnut - kalau susah nak dapat yang serbuk boleh kisarkan kacang hazelnut sehingga halus
40gm kelapa kering (dessicated coconut)
200gm mentega
100gm shortening/crisco
140gm gula kastor

Hiasan:
2 biji kuning telur + 3 sudu besar susu segar + sedikit pewarna kuning - kacau sebati
hirisan badam

cara:
  • pukul mentega, shortening/criso dan gula sehingga kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • masukkan semua bahan2 yang lain dan gaul rata sehingga menjadi doh
  • lapikkan freezer bag di atas papan pencanai dan letakkan sedikit adunan tadi dan lapikkan lagi freezer bag di atasnya
  • canaikan adunan setebal 1cm dan kemudian angkat freezer bag yang di lapik di atas adunan tadi
  • canaikan lagi dengan menggunakan penggelek bergigi (gunakan penggelek untuk membuat tart gulung) secara bersilang atau ikut suka masing2
  • terapkan dengan acuan dan susunkan di atas baking tray yang telah dilapik dengan non-stick paper atau griskan
  • sapukan dengan campuran kuning telur tadi dan taburkan dengan hirisan badam di atasnya
  • bakar pada suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak

source: babybatriesya

3 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak...
nampak menarik kukis nih...

noreen said...

salam ... thanks tu tangan tak berseni tak berape cantik ler

Anonymous said...

susahnya !!!!!!

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin