500gm kacang merah
1 1/2 cawan (340gm) gula pasir
1 keping (100gm) gula melaka
2 helai daun pandan - disiat dan disimpul
100ml minyak masak
cara:
- cuci dan rendam kacang merah selama 4 jam atau semalaman
- kemudian toskan airnya dan rebus sehingga betul2 empuk lebih kurang 4-6 jam
- selepas itu tapis dan buang airnya yang berlebihan
- biarkan sejuk dan kisarkan sehingga halus
- masukkan kacang kisar tadi ke dalam periuk bersama2 dengan gula pasir, gula melaka, daun pandan dan minyak
- kacau rata sehingga semua bahan sebati dan gula larut
- kemudian masak sehingga kacang pekat
- sentiasa dikacau supaya ianya tidak hangus
- setelah puas hati bolehlah dipadamkan api dan biarkan sejuk
- bolehlah disimpan di dalam peti ais sebelum digunakan
source: puan norzailina nordin (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment