100gm tepung beras
100gm tepung jagung
200ml air atau lebih bergantung pada kecairan adunan
Bahan2 kisar kering:
1 sudu besar udang kering
1/2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
garam dan gula secukup rasa
kacang tanah secukupnya
ikan bilis - optional
cara:
- ayakkan tepung beras dan tepung jagung
- kemudian satukan semua bahan ke dalam tepung kecuali kacang tanah dan ikan bilis
- kacaukan sehingga sebati
- pandai2lah sesuaikan kecairan adunan
- panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang besar
- cara menggoreng I: ambil sesenduk adunan dan leretkan di tepi dinding sebelah dalam kuali tetapi jangan masuk terus ke dalam minyak
- segera taburkan kacang tanah dan ikan bilis sebelum adunan mengeras
- biarkan sehingga kepingan rempeyek lekang dan meluncur sendiri ke dalam minyak
- goreng sehingga kacang masak dan kepingan rempeyek garing
- cara menggoreng II dengan menggunakan senduk bulat: ambil sesenduk adunan, taburkan kacang tanah dan ikan bilis
- dan tuangkan ke dalam kuali dan pastikan adunan tidak jatuh di satu tempat tetapi di seluruh kuali
- goreng sehingga kacang masak dan kepingan rempeyek garing
- angkat dan letakkan di atas kitchen towel supaya menyerap lebihan minyak jika ada
source: k.rinnchan
0 comments:
Post a Comment