Pages

18 August 2009

Roti canai

Bahan-bahan (lebih kurang 8 keping):
3 cawan (330gm) tepung gandum
1 cawan air sejuk
2 sudu besar susu pekat (condensed milk)
1 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
sedikit marjerin untuk sapuan

cara:
  • campurkan air, susu, garam, marjerin dan telur
  • kacaukan sehingga sebati
  • kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli selama 25 min atau sehingga kental dan tidak melekat di tangan
  • bahagikan adunan kepada 8 biji dengan setiap satu seberat 100gm
  • bentukkan menjadi bulat dan sapukan dengan marjerin di sekeliling doh bulat tadi supaya tidak melekat antara satu sama lain
  • simpan di dalam bekas kedap udara di dalam fridge sekurang2nya 8 jam
  • ambil satu doh dan tebarkan
  • goreng dengan sedikit minyak
  • hidangkan dengan kuah dal dan sambal

source: noormasri

2 comments:

MamaFaMi said...

Sedapnya roti canai... cicah pulak dengan kuah dhal... mmmm...

noreen said...

sebenarnya taklah susah buat roti canaikan mamafami cuma tak reti menebar je tu kene banyak2 praktis

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin