Bahan-bahan:
Bahan2 A:
1kg basmathi - dicuci dan rendam 10 min
1kg ayam/daging - dipotong kecil
air mengikut paras beras
200gm tomato puree
1 cawan yogurt perasa mangga atau biasa
3 batang karot - dipotong dadu
1 tin kacang peas - untuk taburan
1/2 cawan daun ketumbar - untuk taburan
1/2 cawan daun pudina - untuk taburan
garam dan gula secukupnya
1 cawan minyak canola/masak - untuk menumis
Bahan2 B:
5 kuntum bunga cengkih
2cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
Bahan2 C - dikisar:
2 labu bawang besar
3 biji buah tomato
4 ulas bawang putih
Bahan2 D - digaul rata dan bancuh dengan sedikit air:
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk lada putih/sulah
Bahan2 hiasan:
bawang goreng secukupnya
buah gajus - belah 2 dan digoreng
kismis
daun ketumbar
cara:
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 B sehingga naik bau
- kemudian masukkan bahan2 C dan gaul rata
- masak sehingga pekat
- masukkan ayam, bahan2 D, yogurt, tomato puree, karot dan masak sehingga ayam dan karot menjadi empuk
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- tuangkan air mengikut paras beras dan biarkan sehingga mendidih
- kemudian tutupkan api
- masukkan beras ke dalam rice cooker
- tuangkan kuah ayam yang baru mendidih serta sedikit garam
- sukatan kuah harus sama dengan jumlah sukatan beras atau agak2
- masak seperti biasa
- apabila nasi hampir kering, masukkan daun pudina, daun ketumbar, kacang peas, kismis dan gajus
- biar sehingga nasi masak
- gaulkan
- hidangkan dengan ayam yang telah dimasak tadi bersama2 lauk pauk yang lain
source: puan asmah laili (ubah sedikit)
1 comments:
thanks
Post a Comment