Pages

1 December 2007

Gado-gado

Bahan-bahan sampingan:
Nasi impit
Kacang panjang - dipotong 2cm dan dicelur
Telur - direbus
Ubi kentang - dibuang kulit & direbus
Timun - dipotong ikut suka
Tauhu - digoreng & dipotong ikut suka
Tempe - digoreng & dipotong ikut suka
Keropok - digoreng
Bawang goreng

Bahan2 utk kuah:
Bahan kisar:
6 biji cili kering - buang biji & direndam (kalau nak pedas boleh tambah)
7 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1cm lengkuas
1 batang serai

300gm kacang tanah - disangar, kupas kulit & ditumbuk or blend kasar
2 camb kicap masin
4 camb air asam jawa yg telah diramas dengan 1 cawan air - lebihkan pun tak apa
4 camb gula melaka
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

cara:

  • panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga garing dan naik minyak
  • masukkan gula dan garam serta sedikit air dan biarkan sehingga mendidih dibahagian tepi periuk atau kuali
  • masukkan kacang tanah dan gaul rata
  • masukkan pula air asa dan kicap masin. tambah air jika kuah terlalu pekat
  • perasakan dengan garam dan gula setelah itu bolehlah dihidangkan bersama2 dengan bahan2 sampingan yang lain


source: k.nis

4 comments:

Mat Gebu said...

Noreen..cantik dan nampak rapi laa gambar gado2 tu....tak yah guna cahaya semulajadi pun tak pe..dah cun!!

noreen said...

mat tu semua berkat belajar ngan sifu chef dari kulai ahak guna piknik tipah tertipu bang skrg nie den dah pandai cikit tu pasai ler gambo cam cun2 belako cam tuan umah

Mat Gebu said...

hahaha...sama lahh gua pun guna teknik "tipah tertipu banggg"...hahahaha..

Anonymous said...

jordan 1 low
curry shoes
kd 12
yeezy wave runner 700
bape t shirt
yeezy
OFF-White
kd shoes
bape official
yeezy boost 380

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin