Pages

23 August 2007

Baked cheesecake

Bahan-bahan (satu kampung ahak ahak):
Lapisan bawah:
230g serbuk biskut digestive / marie
30g gula kastor
75g butter - cairkan

Lapisan atas:
250g philadelphia cream cheese - brand nie yg paling sodap
125ml whipping cream
1 camb jus lemon
70g gula kastor
3 biji kuning telur
1 camt esen vanila
2 camb tepung kastard
3 biji putih telur

cara:
  • campurkan semua lapisan bawah, ratakan di dlm tin spring form atau apa2 loyang pun buleh
  • simpan di dlm fridge selama 20 min
  • putar cream cheese hingga lembut, masukkan whipping cream dan jus lemon
  • kacau rata dan masukkan sedikit demi sedikit gula, diikuti kuning telur dan esen vanila
  • akhir sekali, masukkan tepung kastard
  • putar putih telur hingga separuh kental, kaupbalikkan ke dalam adunan
  • tuangkan ke atas lapisan biskut
  • letak tin di atas tin pembakar dan bakar pada suhu 175C selama 30-35 min
  • jangan dibuka oven semasa memasak
  • bila kek telah masak, renggangkan pintunya
  • bila kek sejuk baru disimpan didlm fridge selama 4 jam. kalau suka hiaskan dengan buah2an pilihan di atasnya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin