1 kg kacang soya
8-10 liter air
beberapa helai daun pandan
hirisan halia - jika suka
cara:
- bersihkan dan rendam kacang soya selama semalaman
- buangkan kulitnya dan toskan
- kisar menggunakan air tadi, sedikit demi sedikit. tapiskan hampas kacang dengan kain maslin
- bubuh ke dlm periuk yg cukup besar, masukkan daun pandan dan hirisan halia. kacau selalu hingga mendidih
- jangan dibiarkan kerana ia mudah hangit. campurkan dengan air gula sebelum disajikan samada sejuk atau panas
- masak hingga betul2 mendidih. api jgn terlalu kuat
- sejukkan air soya pada suhu bilik tanpa sebarang perasa dan simpan didlm fridge
- pastikan air soya tidak disentuh dengan tangan atau benda asing sebelum disimpan
source: puan norzailina nordin
1 comments:
Terima kasih di atas resepi
air soya ini. Memang mudah membuatnya. tq
Post a Comment