
Bahan-bahan (30 biji):
250gm tepung pulut
230ml air
200gm kepala parut putih
120gm gula melaka - dipotong kiub
10 helai daun pandan
2-3 sudu makan air - jika perlu
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan air kapur
sedikit pewarna hijau
garam secukup rasa
cara:
- kisar air dan daun pandan hingga hancur. masukkan pewarna hijau
- gaul sebati tepung pulut, tepung gandum dan air kapur
- masukkan air daun pandan dan kacau hingga menjadi doh yg lembut. tambah sedikit air jika perlu

- bentukkan doh menjadi bebola kecil

- isikan sepotong gula melaka ditengahnya

- tangkupkan semula menjadi bebola. buat beberapa biji dan masukkan ke dalam air mendidih di dalam periuk
- bila kuih timbul, menandakan ia masak. angkat dan terus golekkan dalam kelapa parut bercampur garam
0 comments:
Post a Comment