1 kg ikan parang / mackerel / kembong
500g tepung kanji / ubi
garam secukupnya
125ml air
sedikit kiub ais
sedikit serbuk perasa
cara:
- buangkan kulit ikan dipotong dari kepala hingga ke ekor tujuannya senang utk diblend
- ambil isi ikan, buangkan tulangnya dan blend
- keluarkan isi ikan dan masukkan ke dalam mangkuk sambil dibubuh garam dan serbuk perasa
- campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini
- kemudian bubuh tepung dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yg kenyal
- celup jari dalam tepung dan bentukkan doh menjadi seperti silinder
- jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya
- bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis
- biar sejuk sebelum dihiris dan digoreng di dlm minyak panas dan boleh dimakan dengan kuah cili atau sos lingam
- potong nipis, simpan dlm tupperware dan masukkan di dlm fridge
0 comments:
Post a Comment