Pages

18 August 2007

Keropok lekor resepi II

Bahan-bahan (1 family):
1 kg ikan parang / mackerel / kembong
500g tepung kanji / ubi
garam secukupnya
125ml air
sedikit kiub ais
sedikit serbuk perasa

cara:
  • buangkan kulit ikan dipotong dari kepala hingga ke ekor tujuannya senang utk diblend
  • ambil isi ikan, buangkan tulangnya dan blend
  • keluarkan isi ikan dan masukkan ke dalam mangkuk sambil dibubuh garam dan serbuk perasa
  • campur juga sedikit kiub ais semasa melakukan proses ini
  • kemudian bubuh tepung dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yg kenyal
  • celup jari dalam tepung dan bentukkan doh menjadi seperti silinder
  • jerang air hingga mendidih dan masukkan keropok ke dalamnya


  • bila keropok timbul, angkat dan sejatkan di dalam penapis


  • biar sejuk sebelum dihiris dan digoreng di dlm minyak panas dan boleh dimakan dengan kuah cili atau sos lingam
  • potong nipis, simpan dlm tupperware dan masukkan di dlm fridge

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin