Pages

14 August 2007

Chocolate ice-cream

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan gula kastor
100g cooking chocolate - dihiris
3 biji kuning telur - dipukul sedikit
1/2 camt esen vanila
chocolate chip for deco

cara:
  • letak whipping cream, gula dan chocolate dlm mangkuk tahan panas
  • letak mangkuk atas periuk air mendidih - style double boiler
  • kacau hingga chocolate cair dan gula hancur
  • ketepikan dan biarkan sejuk
  • masukkan telur dan esen vanila dlm adunan dan pukul rata
  • isikan ke dalam bekas tupperware, simpan dlm freezer hingga bahagian tepinya beku (jgn sampai betul2 beku sudah lah about few hours je)
  • keluarkan dan letak di dalam mangkuk dan pukul hingga gebu
  • kemudian tuangkan semula ke dlm tupperware dan simpan didlm freezer hingga betul2 beku
  • lepas tu dah boleh scoop dan hiaskan dengan chocolate chip kalau suka ler

source: puan norzailina nordin

3 comments:

MyPeriukBelanga said...

waaakakakaka...oiiit busu,adat2 lerr bubuh eskrim tuu, angle len macam jerr...mcm spotlite! waaaakakakaka...ampuuunnn mintak semangkuk youu...ahak

noreen said...

tu ler bila dah amik gambo baru perasan lantoklah eeehhh tak koso eden nak pebetulkan

s.j.simon said...

lol. did you know that chocolate was banned in switzerland for many years. read this

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin