Pages

13 August 2007

Daging masak merah style thai


resepi nie dpt dari satu gerai di food court yg menjual masakan thai di KL ... siap gi masuk dapur lagi gara2 nak belajar camno dia org masak resepi nie ... lepas tu suruh dia org kasi resepi

Bahan-bahan (2-3 org):
1/2 kilo daging - direbus sehingga lembut
stok daging - air rebusan daging dlm 4-5 senduk besar ikut
1 biji bawang besar (colour kuning) - dipotong bulat2
2 sudu besar cili boh
1 1/2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar fish sauce
1 sudu besar cili sauce
sedikit gula dan serbuk perasa (kalau suka)

cara:
  • daging di rebus sehingga lembut dan di hiris nipis2
  • panaskan kuali, tumiskan cili boh sehingga garing
  • masukkan segala macam sos dan gaul sehingga sebati
  • masukkan bawang besar dan jugak air rebusan daging
  • air rebusan daging tu bergantung samada hendakkan kuah lebih atau pun kuah pekat

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin